Rådjursadel med potatisgratäng

Rådjursadel är en klassiks lite lyxigare vilträtt, perfekt att servera en lördagkväll.

4 portioner

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Putsa sadeln och gnid sedan in den med smöret
  3. Salta och peppra rikligt
  4. Lägg de skalade och skurna löken och rotsakerna i en ugnsform.
  5. Lägg sadeln ovanpå med bensidan neråt och tillsätt lagerblad, timjan och enbären
  6. Stek köttet i 35-40 minuter, köttet ska ha en temperatur på 65-70 grader
  7. När köttet är klart ta ut det från ugnsformen och låt den svalna i 10 min
  8. Skär ut sadeln och innerfiléerna och skär dom 1-2 cm tjocka skivor

Potatisgratäng:

Gör såhär:

  1. Sätt på ugnen på 225 grader
  2. Skala och skiva potatisarna och gul löken i cirka 5 mm tjocka skivor
  3. Lägg dom sedan i en tjockbottnad kastrull
  4. Tillsätt mjölk och grädde samt pressa vitlöksklyftorna
  5. Koka upp långsamt, sänk sedan värmen och låt det sjuda tills potatisen är mjuk ca 10-15 min
  6. Tillsätt salt och vitpeppar
  7. Häll allt i en ugnsform strö över osten och sätt in det i ugnen
  8. Gratinera gratängen tills den får en gyllene färg ca 5-10 minuter.
  9. Det är bäst att göra gratengen dagen innan då blir den godas!

Rekommenderar att göra en god sås på skyn från rådjursadeln t.ex en rödvinsås.

Smaklig måltid!