Älgstek

Älgstek är en klassisk rätt hemma hos varje jägare, men det gör den inte sämre för det! Ta del av vårt recept på den klassiska älgsteken.

  • Älgstek – 800g 
  • Smör
  • Rapsolja
  • Salt
  • Peppar
  • Rosmarin
  • Vitlök – 2-4 klyftor
  • Kalvfond – 3 dl
  • Rödvin – 2 dl 
  • Vispgrädde – 5 dl
  • Soya – 2 msk 
  • Trattkantareller eller Kantareller
  • Rotfrukter, tex potatis, broccoli, rödbetor, lök, morot etc. 

Gör såhär:

  1. Gnid in köttet med rikligt med salt och vitpeppar. Bryn den runt om i smör och olja i en tjockbottnad järngryta. 
  2. Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt med dem resterande kryddorna du vill ha, som tex enbär, lagerblad, timjan och vitlök. Men grundförutsättningen är salt och peppar. 
  3. Sedan stoppar du in den i ugnen med stektermometer på 125 grader. Ta sedan ut köttbiten när den är ungefär 52 grader och låter den sedan vila i tex aluminiumfolie i 15-20 minuter. 
  4. Medans steken är i ugnen stek kantarellerna i smör. Häll grädden i grytan med dem färdigstekta kantarellerna. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar, sedan sila såsen. 
  5. Efter att köttet har fått vila så skivar jag upp den mot köttfibrerna i tunna skivor ungefär 5 mm. Om man skivar upp köttet i större skivor så kan det kännas väldigt hårt när man tuggar på det. 
  6. Skär upp rotfrukterna och lägg ner dem i en bunke, där du tillsätter rapsolja salt och peppar, sedan blanda noggrant. Häll sedan ner allt på en ugnsplåt och låt rotfrukterna stå i ugnen ungefär 35-50 minuter. Smaklig måltid!
En eld i skogen
Klassiker

Älgstek

Älgstek är en klassisk rätt hemma hos varje jägare, men det gör den inte sämre för

Lär mer