Förberedelse inför en jaktdag

Det finns en hel del att förbereda inför en jaktdag, både för den enskilde jägaren och för gruppen om man jagar tillsammans. Därför är det bra att ha en checklista att kolla av för att veta att det hela är ordentligt förberett. Där sätter du lämpligen upp allt från vapenvård till att ha din bil i rätt skick.

För jaktlaget

Om du ska ut med ett jaktlag, är det givetvis viktigt att ni har pratat ihop er. Det gör ni lämpligen en tid innan det är dags att åka ut i skogen. Prata om vad var och en ska ta med, hur ni ska sprida ut och hur ni ska hålla kontakt. Se också till att ni har koll på sådana praktiska saker som att ni kanske kan åka tillsammans i ett par bilar istället för att var och en ska behöva ta med sin egen.

Prata om kläder

Tänk även på att prata ihop er om kläder. Signalfärger bör vara en given prioritet av rena säkerhetsskäl, men ibland är det även praktiskt att ni kan känna igen varandra på långt håll. Så när ni planerar allt från när ni startar till att det ska finnas plats att frakta hem resultatet av jakten, kan det vara bra att även ta en stund till att prata om kläder.

Ta sig fram

När det gäller att ta sig fram, är det som sagt bra att ha pratat om ifall ni använder varsin bil eller åker tillsammans. Om din bil är stor nog, är det bra att föreslå att ni kan vara flera i den. Än bättre blir det om du har en elbil, som kan ta sig fram tyst och dessutom spar miljön. 

Tänk dock på att du behöver ladda din bil ordentligt. Du vill ju ha lite marginaler, inte bara kunna köra den kortaste vägen dit och hem. Gör det till del av förberedelserna att se över laddningen, vare sig du tar den från solel från solceller eller från en privat elstolpe.

Vidare behöver du också energi, precis som din bil gör. Ladda därför även upp med en bra matsäck, och inte minst en stor termos med varm dryck.

Grundutrustningen

Den viktigaste delen av dina förberedelser är ändå att ha rätt kunskaper och rätt vapen. Se till att ditt vapen är väl underhållet och inskjutet. Packa med ammunition och slutstycke. Glöm heller inte att ta med dig vapenlicenser och jaktkort.

Är ni fler som ska ut tillsammans, är även kommunikationsutrustning helt nödvändig. Se till att du har jaktradion med dig, och lägg till checklistan att ni skall pröva kommunikationen först av allt.

Säkerheten först

Att ha riktigt bra koll på din utrustning är en viktig del av att se till att jakten blir säker och njutbar. Glöm heller inte att skjuta kontrollskott och att se till att det finns ordentligt kulfång. Se också över din checklista en extra gång och fundera på om du verkligen har förberett allt med säkerheten i fokus, inklusive att ni har pratat om det i er gemensamma planering.