Jaktledarutbildning och ”Arbetsdag” med jaktlaget

Det är inte alltid jakt består av att vara ute i naturen och jaga ett vilt. Utan denna helg fick jag istället ta lärdom av jakt och tips och trix inom jakt. Lördagen var den dagen på helgen då jag fick ta del av lärdom och tips inom jakt då det var sista kursdagen på Jaktledarutbildningen, och den dagen bestod av skytte. Turen hade jag på min sida då jag inte behövde åka så långt till skyttedagen på jaktledarutbildningen. Jag bor i centrala Uppsala nuförtiden och utbildningen befann sig i Uppsala-Näs jaktskyttebana, så det tog ca 15 minuter att åka dit då anda i kursen hade betydligt mycket längre att åka. Det som är så positivt med dessa utbildningar förutom att lära sig saker är ju att man får träffa på andra jägare från andra städer. Lite kort info om kursdagen var att vi träffades och gick igenom vad som skulle ske under kursdagen. Sedan delades vi upp i två grupper och jag fick börja med hagelskytte gruppen där vi gick igenom olika saker inom hagelskytte i 1 timme och 30 minuter ungefär. Vi fick även testa och skjuta med slug, en rolig och lärorik upplevelse som jag absolut vill testa på igen. Lunch i ca 30 min efter hagelskyttet sen påt igen ba. Kulskyttet var väldigt roligt och fick lära mig en hel del. Kulskyttet höll på lika länge som hagelskyttet och under dagen sköt man med sitt egna vapen och sin egna ammunition. Det gick åt ca 10-15 skott per station. Stort tack och kredd till skytteinstrukörerna som var väldigt trevliga, bra på att ge ut tips, förklarade, lärde ut bra och massa mer. 

Ett av dem två jakttornen vi bar ut under arbetsdagen

Efter Kursdagen åkte man vidare med en jaktledarutbildning i bagaget. Det blev till att åka hem packa väskan och åka ut till stugan med flickvännen, då mamma, bror, moster, mosters man var ute i stugan och gjorde middagen redo. Söndagen skulle som sagt bestå av en arbetsdag med jaktlaget. Vi i jaktlaget hade fått infon om att en arbetsdag med jaktlaget skulle förekomma. Och den infon gick vi för ett bra tag sen så man kunde boka in det i kalendern. Denna arbetsdag gör man saker tillsammans som tex, städar och gör slakteriet redo, fixar och röjer till runt grillplatsen/samlingsplatsen, bär ut pass då man kanske inte kan göra det själv, alltså en dag då man hjälps åt för dem som har det svårare att göra klart sina pass samt fixa saker som tex slakteriet och grillplatsen. Det börjar med att jag, min bror, mamma och kusin kommer till samlingsplatsen. Därefter kommer en annan kille i jaktlaget och sedan jaktledaren och hans son. Ordföranden var sen och även hundföraren. Mamma lillebror, kusin och den andra killen i jaktlaget börjar direkt att bära ut ett av dem två passen som ska bäras ut och sedan göra klart golv osv på. Jaktledaren och hans son tycker att det är tillfälle att gå och kolla upp vart ett nytt pass ska vara nånstans (ett pass som dem ska sitta på). Själv tycker jag att man kunde ha gjort det i somras eller nån annan dag då man har ansvar för sina pass som man har blivit utlottad till, och inte göra det på en arbetsdag. Jag själv har gjort illa ett finger och ryggen så jag röjde och fixa grillplatsen.

När jag väl var klar med grillplatsen kom hundföraren och sa att han skulle åka och röja ett pass som inte var hans men han har lovat att fixa det sa han, nått som jag även tycker där att han kunde ha gjort en annan dag och inte på arbetsdagen. Efter att hundföraren har åkt iväg kommer mamma och Co tillbaka och ska åka hämta det andra passet som ska bäras ut, alla med besvikna och sura miner som jag förstår mycket väl varför dem hade då jaktledare, hundföraren och ordföraren var ute på äventyr som dem kunde ha fixat för längesedan och inte på en arbetsdag. Jag åkte iväg till slakterit och städa det. Slakteriet hade behövt minst en person till att hjälpa till att städa men envis och pedant som man är så gjorde man det själv trots skadad rygg. Rent och fräscht blev det i alla fall så där kan man förhoppningsvis åka till under älgjaktsveckan och vara glad över att köttet får hänga i ett fräscht slakteri. 

Kusinen hjälper till att ta ner ett gammalt dött träd som skymmer för skjutgatorna vid älgpasset

Efter att jag hade städat slakteriet blev det samling på grillplatsen för att käka lite lunch. Frågan kom upp till jaktledaren om vi kunde ta lite virke av honom till golven osv till passen som vi hade burit ut, efter att inte riktigt ha fått ett svar om det fick vi göra det. När vi väl står där och lastar på virket på släpet tycker jaktledaren och hans son att dem kan åka till skjutbanan och skjuta upp till älgjakten som dem inte hade gjort innan. Nått som vi alla andra blev såklart sura över då vi har slitit och kämpat med saker man gör tillsammans på en arbetsdag med jaktlaget och inte dem. Dem verkade inte fatta det själva och åkte iväg och sköt på skjutbanan. Jag hoppas innerligt att alla ni andra jägare i Sverige som läser och är inne på våran sida att ni inte får vara med om sånna här saker i erat jaktlag, detta är självklart en liten del av många saker som har hänt i jaktlaget men det skall aldrig hända tycker jag. Alla jägare ska komma till sitt jaktlag och nästan längta till att få göra det, och se det roliga och spännande framför sig när man väl ska ses. Alltså gemenskapen! Att ha gått en jaktledarutbildning och sedan jämföra det bara på en dag med sitt egna jaktlag och även se tillbaka under dem gånga åren så ser man att nått bör ändras väldigt snart. Rekommenderar verkligen alla att gå denna utbildningen fast ni kanske inte ens har tanken om att bli en jaktledare så är det väldigt nyttigt och lärorikt. https://jagareforbundet.se/utbildning/kurser/

Skit jakt på er så hörs vi snart igen!

en bilduppdatering på hur långt vi nu har kommit med slakterit
En bilduppdatering på hur slakterit ser ut idag. Det börjar gå framåt 🙂